Vaartips van de havenmeester

mei 14, 2021
mei 14, 2021 admin

Vaartips van de havenmeester

Voor een fijne dag op het water

Bent u wat minder ervaren en wilt u toch graag een dagje of avond een luxe sloep huren en de Loosdrechtse plassen op?
Dan zijn hier enkele tips waardoor u zich beter thuis zal voelen op het water en op de juiste manier kan reageren wanneer zich een onverwachte situatie voordoet.

De voorpret bij het huren van een sloep begint natuurlijk al thuis. Neem rustig de tijd om samen via Google alvast enkele routes te bekijken, eilandjes te ontdekken of een terrastafel te reserveren bij een van de vele restaurantjes aan het water. Bepaal dan ook of u “op de Plas blijft” of liever een “Rondje Loosdrecht doet”, een prachtige en afwisselende route over de Vecht, richting Vreeland, Nigtevecht, Nederhorst den Berg en via Kortenhoef weer terug naar Loosdrecht. Dit is een tocht van zeker 4 à 5 uur varen.

 

 

Houd wel rekening mee dat u minimaal 3 sluizen moet passeren. Op een doordeweekse dag kan het al wat drukker zijn, maar op een mooie zomerse zaterdag of zondag is het daar vaak een gekkenhuis. Wachttijden van een uur of meer in de brandende zon zijn geen uitzondering. Smeer u in ieder geval goed in, op het water verbrandt u veel sneller. Wanneer u de sluis nadert, let dan goed op de borden welke aangeven waar u zich moet opstellen. En hou er rekening mee dat alle boten die de sluis uitvaren voorrang hebben. De sluiswachter geeft via een rood of een groen licht aan of u de sluis kunt binnenvaren. Hou bij het invaren voldoende afstand van de andere boten, dring nooit voor en let op de aanwijzingen van de sluiswachter. In de sluis altijd de motor afzetten en de boot nooit vastleggen met een landvast. Dan krijgt u grote problemen wanneer het water zakt en de touwen strak komen te staan. Maar u zult ook zeker applaus krijgen van de vele toeschouwers in de sluis die zich verheugen op de problemen van wat minder ervaren watersporters. Laat u niet gek maken. Kijk hoe meer ervaren watersporters met de situatie om gaan.

Eenmaal op de vecht moet u goed rekening houden met uw snelheid. Deze is maximaal 6 km per uur en dat is heel begrijpelijk. Het is vaak erg druk op de rivier dus een botsing is nooit ver weg. Blijf rechts varen en hou afstand. Er liggen op de vecht heel veel woonarken. Wanneer u met hogere snelheid langs deze drijvende woningen vaart, veroorzaakt uw boot een vervelende golfslag en de bewoners worden daar niet gelukkig van. Daarom wordt er ook erg veel gecontroleerd door de waterpolitie. Te snel varen (maar ook varen met teveel alcohol op!!!) levert u al gauw een bekeuring op van € 130,=

Blijft u “op de Plas” dan gelden ook hier veiligheids- en beleefdheidsregels. Bij het uitvaren van onze haven geeft u niet meer dan een klein beetje gas. Rondom onze haven is het vaak erg druk en de kans op een botsing is altijd aanwezig. Anticipeer op de route van de boten in uw directe omgeving en passeer deze altijd langs achteren. Zeilboten en beroepsvaart, zoals rondvaart- en werkschepen hebben altijd voorrang.
Wanneer de bewolking in snel tempo dichter wordt en heel erg donker, dan is er grote kans op onweer met zeer zware windstoten. Blijf dan nooit op het water. Vaar direct naar een haven langs de wal of leg aan bij een van de vele recreatie eilanden en wacht de bui af. Meestal is de deze na een half uurtje voorbij, gaat de wind liggen en komt de zon terug.

 

Hopelijk heeft u wat aan mijn tips en houdt u zich goed aan de regels op het water. Ik ben ervan overtuigd dat u en uw gezelschap dan een heerlijke dag op het water van de Loosdrechtse Plassen zullen beleven, zonder stress en ongelukken.

Ik wens u heel veel vaarplezier.